torsdag, september 20

Ett löfte

Den totala konsumtionen av buteljerat vatten i Sverige under 2006 ledde uppskattningsvis till utsläpp på cirka 34 000 ton koldioxid. Det motsvarar de årliga koldioxidutsläppen från cirka 8500 oljeuppvärmda normalvillor eller från 12500 bilar.
- KSF

När köpte du senast en flaska vatten?
När köper du nästa gång en flaska vatten? Svar: Aldrig.

Vatten på flaska är något av det dummaste som finns i Sverige, och andra länder med fint och drickbart kranvatten, med några få och enkla anledningar:

1. Kranvattnet i Stockholm kostar ett öre litern. I affärerna kan man köpa vatten för över 30kronor litern. Man betalar alltså 3000 gånger mer för att få vattnet i en flaska! Till skillnad mot vissa andra miljövänliga val man kan göra är detta dessutom billigare.

2. Flaskvattnet släpar man dessutom med sig hem från affären, när vårat kranvatten är så löjligt lättillgängligt det bara kan bli. Bara att slå på kranen.

3. Att frakta runt flera tusen liter vatten på Sveriges alla vägar i stora, giftiga lastbilar är inte heller vidare smart eller miljövänligt. Härav kommer alla dessa utsläpp som bidrar till växthuseffekten och att dina barn och barnbarn aldrig kommer uppleva snö och kommer få semstra i gummistövlar.

4. Tillverkning och påfyllning av flaskor gör inte saken bättre, utan kräver även det massor av energi. Speciellt om man istället för att panta flaskan slänger den i soporna.

5. Flaskvatten är inte, hur gärna man än vill tro det, nödvändigtvis nyttigare än kranvatten.

En kemisk analys visar att märkesvatten inte är renare än Stockholms kranvatten som vi också testade: inget testat vatten innehåller bakterier. Flera flaskvatten innehåller dessutom mindre halter mineraler än det vatten som en miljon stockholmare får för ett öre litern direkt ur kranen.

– Orden mineralvatten och källvatten säger inte så mycket om själva vattnet. Det kan ha runnit kort väg genom jordlagren och bara hunnit plocka upp mycket små mängder mineraler, säger Mikael Nörgaard, ansvarig kemisk undersökare på Analycen, där vattnet analyserats.

- Ica-Kuriren

6. Vill du hellre dricka kolsyrat vatten? Köp en Sodastream för ca 600kronor. I Sverige bör man dricka 1-2 liter vatten om dagen, så 20 liter, ca 15 dagar om du lever ensam, senare har du tjänat in den. Inget vatten att släpa, billigare för dig och bättre för naturen.

7. Tycker du kanske att det smaksatta vattnet är godare? Köp en citron. Dela citronen. Fyll en tillbringare med vatten. Lägg i citronen. Klart att avnjutas! Fyll på tillbringaren många gånger, smakar lika gott varje gång. Gurka, apelsin, passionsfrukt, lime, äpple, druva.. Allt funkar att lägga i ditt vatten.

Så nu, finns det några motargument? Delge mig dem isåfall, jag är nyfiken.

Och för dig utan motargument finns bara en sak att göra: Ge mig ett löfte.
Lova mig att du aldrig mer köper vatten i flaska.
Drick vårat fantastiska kranvatten, fyll på en vattenflaska innan du går hemmifrån och du har det alltid med dig. Vi har lyxen att ha gott, nyttigt och billigt vatten rinnandes i våra kranar, varför inte dricka det, och samtidigt spara på miljön.

Lova mig. Gör det i kommentarerna.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag LOVAR dyrt och heligt! jag brukar inte köpa vanligt vatten på flaska, någon enstaka gång lite kolsyrat när jag vet att mina gäster vill ha det. Du är en miljömedveten tjej märker jag.BRA!!!

Unknown sa...

Jag lovar väl jag med, dock inte dyrt (lägger pengar på resor och skit ju, duh) eller heligt. Men jag lovar.

Pappa och mamma skämtar ibland om att de borde börjat sälja vatten på flaska för 20-30 år sedan. Då sa de istället att så dum kommer ingen vara, att de köper vatten på flaska... JAG HADE VARIT RIIIIIK annars.

Dock med moder jords blod på mina händer (sådant ärvs med pengarna, tror jag).

Anonym sa...

Lovar. Det är faktiskt bara dumt att köpa det som redan finns serverat ur silverkran.